Makeup artist

Vad gör en makeup artist?

Ett av de mest spännande yrkena med ett väldigt brett område är att arbeta som makeup artist. Som du vet är skönhet ett av de ämnena och områdena som funnits med oss sedan tusentals år tillbaka och som ständigt är aktuellt. Det finns kliniker som är inriktade på skönhet som arbetar med fillers och botox och det finns speciella salonger som inriktar sig på makeup och ansiktsvård.

Som makeup artist har du väldigt många möjligheter på typer av arbeten och anställningar. Du kan ha en anställning och arbeta på en salong eller klinik. Du kan även arbeta som frilansare och ta dig an uppdrag där du exempelvis ska arbeta som makeup artist på en filminspelning eller i en sändning.

Förutom att arbeta på olika agenturer för exempelvis modeller, på teater eller film och TV, så är det väldigt vanligt att makeup artister erbjuder sina kunskaper i olika butiker som säljer makeup eller skönhetsprodukter. Du har säkert sett när du har varit i olika butiker att det finns stolar där personalen sminkar kunder och ger tips på vad och vilka produkter som passar just för den kunden. Den typen av personal brukar vara makeup artister eller personal som har kunskaper i nivå med en makeup artist.

makeup-artist-2020

Makeup artist utbildning

Idag finns det väldigt många sätt att utbilda sig till en makeup artist eftersom det har blivit allt mer populärt som yrke och fler och fler intresserar sig för makeup och mode. Det finns olika institut för skönhet och yrkeshögskolor som erbjuder utbildning inom makeup.

Förutom utbildningarna som nämnts innan, så finns det även en uppsjö av olika utbildningar inom makeup både som privatkurs på plats eller digitalt på olika forum. Eftersom läget är som det är i Sverige och i världen med Covid-19, så har allt fler företag och utbildare anpassat sig till att ha ett mer digitalt arbetssätt och kunna erbjuda samma utbildningar fast på distans och digitalt.

makeup-artist-2020

Makeup artist Youtube

Något som har blivit allt mer populärt hos speciellt den yngre målgruppen är att se makeup videor på Internet eller på sociala medier. Intresset för makeup är enormt och det finns tusentals olika videor på de olika kanalerna sammanlagt.

Nivåerna på de olika videorna är varierande och det är allt från amatörer till riktiga proffs som antingen jobbar eller har jobbat som makeup artist eller har kunskaperna och erfarenhet som ligger i nivå med vad en makeup artist kan.

På Youtube finns det väldigt många videor som inriktar sig på makeup och det vanligaste är olika tutorials (guider) som visar hur du kan använda dig av olika tekniker när du sminkar dig eller vilka olika makeup produkter som är bäst och som de rekommenderar att du ska köpa. Som makeup artist har du därför en väldigt bred publik och en väldigt aktiv publik som gärna tittar på flera videor varje dag.

Om du vill nå ut med makeup, så har du många kanalera att visa upp dina kunskaper på som exempelvis Instagram, Facebook, TikTok och Youtube för att nämna några av de mest populära forumen. Att nå ut till en publik via videor på olika kanaler och lära sig den vägen, än att gå en makeup artist utbildning är självklart två helt olika saker. När du går en utbildning får du erfarenheter som du kommer att få certifikat på och du blir legitimerad inom vissa skönhetsområden.

Med det sagt, så är det förstås inte omöjligt att utesluta de två tillsammans. Om du vill utbilda dig till makeup artist eller om du redan gör det, är ett tips att kombinera din utbildning med att se olika makeup tutorials där du kan se olika trendande tekniker och får inspiration som du kan ta med dig i ditt arbete.

Vill du läsa mer om skönhet? Då rekommenderar vi att du klickar här.

Är du intresserad av att arbeta med skönhet och hudvård? Då bör du besöka Göta klinik och se hur de arbetar med skönhet.

You may also like...