Eftersom ocicaten är en naturligt nyfiken och social kattras går den utmärkt att träna. Dess sällskapliga natur gör att den gärna vill vara med sin familj och det är inte ovanligt att den sitter på husses eller mattes axel som en papegoja och följer med i de dagliga sysslorna. Den vill ofta ”hjälpa till” och skriver gärna lite på tangentbord eller ger en liten hjälpande tass när man städar eller lagar mat. Den lär sig ofta små knep genom att studera sin familj eller andra djur och kan på egen hand komma på hur man öppnar dörrar och fönster eller sätta på vattenkranar. Det är kanske inte alltid helt önskvärt så det kan vara bra att träna sin ocicat. Detta gör att den får utlopp för sin läraktighet och lekfullhet, samtidigt som den får husses eller mattes uppmärksamhet och sällskap i leken/träningen, alltså inte helt olikt en hund. Detta rastypiska drag gör dock att den kan vara lite mer krävande än många andra kattraser.

Om man har ocicaten som innekatt kan man med fördel lära den att gå i koppel. En liten promenad utomhus stimulerar kattens nyfikenhet och den kanske kan få en liten chans att klättra lite och balansera på grenar. Många kan utan vidare träning få sin ocicat att apportera, den gör det helt enkelt ofta på eget bevåg. Den tycker om att leka med bollar som kastas eftersom den då får utlopp för en del av jaktinstinkten som trots allt finns kvar i dessa små rovdjur.

Det är en verbal kattras som gärna samtalar med sin familj och det går ofta att lära sin ocicat röstkommandon som exempelvis att sitta, ligga eller komma på kommando. Det är inte ovanligt att katten också då svarar på dessa kommandon och jamar tillbaka. Rasen är ofta väldigt lätt att träna med hjälp av en favoritleksak och de flesta kan tränas i kattagility där de både får motion och ”hjärngympa”.