Att ställa ut sin katt är både roligt och intressant. Det är en sorts skönhetstävling för katter, samtidigt som det är ett sätt att träffa andra likasinnade och diskutera sitt intresse. Man träffar kattuppfödare och man kan knyta kontakter om man själv vill börja med uppfödning. Om man går i tankarna att man vill köpa en katt så är en kattutställning ett utmärkt sätt att få se olika kattraser och prata med sakkunniga om katternas rastypiska egenskaper och se hur en frisk och hälsosam katt ska se ut. Om man deltar som utställare för första, eller till och med andra gången, kan de särskilda reglerna kännas som en snårskog och det gäller att läsa på innan man anmäler sig. Olika länder kan ha lite olika regler för hur utställningen går till, vilket kan vara bra att veta mer om, om man planerar att tävla internationellt.

Det finns olika typer av kattutställningar men en internationell tävling är den vanligaste. Här är alla godkända kattraser och huskatter välkomna att delta och man kan tävla i alla FIFes utställningsklasser. Klasserna baseras på kattens ålder, om den är kastrerad eller fertil, raskatt, novis (okända föräldrar eller utan stamtavla), ny ras under framavling eller korsning eller, slutligen, huskatt. Huskatterna delas sedan in i kön och om de är kort- eller långhåriga.

För varje kategori man tävlar i finns det särskilda regler för hur många domare som ska bedöma och dela ut certifikaten och att inte samma domare får dela ut certifikat till samma katt i olika klasser. Detta finns att läsa mer om i SVERAKs och FIFEs utställningsregler.

Om du vill ställa ut din katt måste den vara registrerad i en SVERAK-klubb och du själv måste vara registrerad som dess ägare i SVERAKs stambok, alternativt vara familjemedlem till den registrerade ägaren. Din katt måste vara minst fyra månader gammal och om den ska tävla som raskatt måste den ha en stamtavla. Katten ska vara vaccinerad mot kattpest, kattherpes och kattsnuva och klorna ska vara klippta. Om du bockat av den här listan är det bara att anmäla sig!