Trots sitt utseende, som liknar en av de stora vilda katterna, är ocicats trevliga och sociala. De vill gärna vara med när det händer saker och de är ofta vänliga mot främlingar. Detta gör dem till utmärkta husdjur för barnfamiljer. De kommer även ofta väl överens med andra djurarter, inte bara katter. Detta är viktigt att ta hänsyn till då ocicats gärna vill ha sällskap och mår bra av att ha lekkamrater om inte familjen är hemma på dagarna. Ocicats eget temperament påminner mycket om hundars och rasen kallas ibland skämtsamt för ”en hund i en kattkropp” eftersom den är trofast och läraktig. Den samtalar gärna med sin familj, men då den har en något bruten röst så är den inte lika högljudd som många andra ”pratande” katter är.

Det finns dock vissa drag hos ocicats som påminner om de vilda kusinernas. Den är aktiv och behöver mycket motion och relativt stort utrymme. Den tycker om att klättra och om den inte får utlopp för det i träd eller klätterställningar så kommer den att klättra på möblerna, i gardinerna och helt enkelt överallt där den kan hitta någon möjlighet att utmana sina klätterfärdigheter. Likt hundar så kan vissa ocicats även tycka om att leka med vatten.

Eftersom de är mycket intelligenta kan de vara väldigt påhittiga. Deras kreativitet kan vara underhållande och de lockar ofta sina familjer till skratt med sina upptåg och hyss. Om de blir uttråkade mår de dåligt, precis som alla kattdjur, och de får utlopp för sin kreativitet genom att studera människor och andra djur och det är inte ovanligt att ägare upptäcker att katten försöker lösa ”problem” som exempelvis att öppna dörrar och få fram favoritmaten, genom att studera hur husse eller matte gör och sedan imiterar katten detta. Denna läraktighet gör att den är lättlärd, men även att den kan snappa upp trick som man kanske inte först avsåg.