Det finns många som har katter och kattutställning som hobby och därmed många som man kan få råd och tips från innan man köper sin första raskatt eller går på sin första utställning. I en SVERAK-ansluten klubb eller på sociala medier kan man leta efter grupper och det finns ofta intresseföreningar som annonserar på de lokala biblioteken, högskolor ([visit destination URL:falustudent.se) eller liknande. Du kan även fråga på din närmaste veterinärstation. Anicura djursjukhus i Falun är bara ett exempel på veterinärstationer som erbjuder rådgivning när det gäller ditt djurs hälsa.

Ocicats har i regel inga särskilda hälsoproblem, men det finns ett par saker att hålla ögonen extra öppna för. SVERAK har ett hälsoprogram för att förebygga PRA (progressiv retinal atrofi) hos ocicater. Detta är en åkomma som gör att näthinnan förtvinar. Det leder till slut till att katten blir blind. Man DNA-testar katterna för att undersöka om de bär på PRA och om den gör det ska det stå i noterat i stamtavlan. Om du köper en unge så kan du be att få se intyg som visar resultaten av föräldrarnas tester. Om du inte tänker avla på ungen utan ha den som sällskapskatt spelar det ingen roll om någon av föräldrarna är bärare av PRA-genen. Tänker du däremot avla på en unge där ena föräldern är bärare behöver du testa din kattunge för att veta om den ärvt åkomman eller är PRA-normal. Även katter som bär genen kan användas som avelsdjur men då ska den bara paras med en PRA-normal partner för att undvika att någon av deras ungar i sin tur blir blinda.

När du köper en katt med stamtavla från en uppfödare har den genomgått en veterinärbesiktning och varje kattunge har försäkrats mot dolda fel. Ungarna vaccineras två gånger mot kattsnuva, kattpest och kattherpes och ungarna chipmärks och registreras. Du får i regel råd av uppfödaren när det gäller ditt djurs kost.

Att få hem en liten ocicat är naturligtvis både spännande och roligt och om du har förberett dig väl så kan du glädjas tillsammans med din nya familjemedlem i många år framöver.