Om du väl har bestämt dig för att ställa ut din ocicat är det bra att veta exakt vad domarna tittar på hos en katt av den här rasen. Varje ras har nämligen en standard för hur den ideala katten för just den rasen ser ut. Till exempel bedöms formen på huvudet och kroppen. Även svansens längd och ögonens färg och form samt kattens allmänna hälsa och kondition granskas och poängsätts. För att veta vad som gäller för just ocicats kan man läsa om rasstandarden på FIFes hemsida, men här är den i korta drag:

Enligt FIFe ska en ocicat ha de tydliga karaktäristiska spottarna och pälsen ska vara slät och len utan antydan till ullighet. En ocicat ska vara atletiskt byggd och muskulös med markerad bröstkorg och vikten ska vara något tyngre än man kan tro när man först ser den. Den ska även uppvisa det rastypiska alerta och nyfikna beteendet med uppåtriktade öron. Om din katt råkar ha tofsar på öronen är det en extra bonus eftersom det förstärker dess vilda utseende. Ögonen ska vara stora, sneda och mandelformade med brett mellanrum. Hanar har ofta något mer markerade kindben än honorna, vilket är tillåtet enligt rasstandarden. Alla ögonfärger utom blå är tillåtna men ögonen ska gärna ha en klar, intensiv färg. Benen ska vara starka och tassarna ovala och i proportion till benen. De ska ha en ganska lång svans med en mörk svanstipp. Det är på svanstippen domarna avgör pälsens färg.

Vid en helhetsbedömning av kroppen ser man till kattens symmetri och allmänna kondition. Man söker efter välproportionerade, friska och alerta katter. Om din katt är överviktig eller felproportionerad med exempelvis kort svans eller grova ben kan man få en anmärkning. Om den har otydliga eller asymmetriska spottar eller har vit teckning någonstans är även det något som drar ner helhetsbedömningen.